Ağız Yaraları ya da Mukozit
Mukozit ağrılı ülser ve ağız yaralarına yol açan ağız ve boğaz içindeki inflamasyondur. Kemoterapi (kanser ilaçlarını öldürmek için kullanılan ilaçlar) gören kişilerin yaklaşık %40’ında ortaya çıkar.
Mukozit aşağıdaki nedenlerle ortaya çıkabilir: · Bazı kemoterapi tipleri
· Kemoterapinin immün sistem işlevlerinde azalmaya yol açması
· Baş ve boyun alanlarında radyasyon tedavisi
· Graft-versus-host hastalığı (GVHD). Kemik iliği transplantasyonu yapılan kişilerde mukozit GVHD belirtisi olabilir; verilen kan hücreleri vücudun dokularına saldırabilir.
Mukozit yönetimi
Mukozitin tedavi yönetiminde en iyi yol başlamadan önlenmesi ya da erken tedavi edilmesidir. Her kemoterapi tedavisinden önce ve kemoterapi tedavisi sırasında buz parçası emilmesinden oluşan oral kriyoterapi, florourasil (5-FU, Adrucil) enjeksiyonu gibi bazı kemoterapi tiplerinin neden olduğu mukozitin ortaya çıkmasını azaltabilir. Mukozit tedavisi için lokal anestezikler (ağrıyı kesen kremler) ya da analjezikler ( aspirin gibi ağrıyı tedavi eden ilaçlar) yardımcı olabilir. Mukozit için tedavi edici ya da önleyici diğer ilaçlar güncel olarak araştırılmaktadır.
Kanser tedavisi sırasında ağız bakımına fazladan özen göstermek de mantıklıdır. Aşağıdaki öneriler yardımcı olabilir:
· Florlu diş macunu ile dişlerinizi yavaşça fırçalayın.
· Diş ipini dikkatli kullanın.
· Ağzınızı tuzlu ve sodalı su ile çalkalayın ya da gargara yapın (bir bardak su içinde 1/2 çay kaşığı tuz + ½ çay kaşığı soda).
· Takma dişleri çıkarın.
· Az çiğneme gerektiren ya da çiğneme gerektirmeyen gıdalar seçin.
· Asitli, baharatlı, tuzlu, sert ya da kuru gıdalardan kaçının.
Baş ve boyun bölgesine radyasyon tedavisi gören kişiler tedaviye başlamadan önce bir diş hekimine gitmelidir; diş hekimi dişlerini korumakta ve infeksiyonun önlenmesinde yardımcı olabilir. |