Bulantı ve Kusma

Kanseri olan birçok kişide bulantı (kusma, istifra etme, çıkarma isteği) ve kusma ortaya çıkar. Hafif bulantı ve kusma rahatsızlık verebilir fakat genellikle ciddi sorunlara neden olmaz. Sürekli kusma dehidratasyon, elektrolit dengesizliği (vücutta potasyum ve sodyum gibi mineral kaybı), kilo kaybı, depresyona neden olabilir ve tedavinin kesilmesi ile sonuçlanabilir.
 
Nedenleri
Kanser hastalarında bulantı ve kusma aşağıdaki nedenlere bağlı olabilir:
 
·         Kemoterapi
·         Özellikle beyin, omurilik, abdomen ve pelviste olmak üzere radyasyon tedavisi. Tüm vücut radyasyonu tedavisi gören kişiler (kemik iliği transplantasyonu öncesinde olduğu gibi) en yüksek riske sahiptir.
·         Beyine yayılmış kanser
·         Bağırsakların tıkanması (bağırsak obstrüksiyonu)
·         Elektrolit dengesizliği
·         Gastrointestinal sistemde (mide ve bağırsaklar) infeksiyon ya da kanama
·         Kalp hastalığı
·         Diğer ilaçlar
 
Önceden kemoterapi gördükten sonra kusmuş olan kişilerde beklenti kusması ortaya çıkabilir. Kişinin hastaneye geri dönüp daha fazla kemoterapi görmesi gerektiğini bildiği durumlarda hastaneye gitmeden kusma ortaya çıkabilir. Akut kusma tedaviden sonraki ilk 24 saat içinde ortaya çıkan kusmadır. Gecikmiş kusma tedavi ardından en az 2 gün daha sürebilir.
 
Kemoterapi kaynaklı bulantı ve kusma için en yüksek riske sahip hastalar aşağıdakileri içerir:
 
·         Önceden kanser tedavisi sırasında kusma görülen kişiler
·         Hareket hastalığına eğilimi olan kişiler
·         Kanser tedavisi öncesinde anksiyöz olan kişiler
·         50 yaş altındaki kişiler, özellikle kadınlar
 
Bulantı ve kusmanın önlenmesi ve tedavisi
Mümkün olduğunda, en iyi yöntem bulantı ve kusmanın baştan önlenmesidir. Kusmayı azaltmak ve kesmek için birçok ilaç mevcuttur. Bulantı ve kusma riskiniz varsa, doktorunuz kanser tedavisi öncesinde size antiemetik ilaçlar (kusmayı durduran ilaçlar) önerecektir. Ek olarak, birçok kişi davranışçı tedavilerin bulantı ve kusmayı kontrol etmeye yardımcı olduğunu düşünür. Dikkati başka tarafa yönlendirme, gevşeme ve olumlu imgelem gibi yöntemler bulantı ve kusma beklentisini ve korkusunu geçirmeye yardımcı olabilir. Bazı durumlarda doktor kusmaya daha az neden olan başka bir tedavi planı önerebilir.

 

Bu sayfayı paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta Paylaş