Ana Sayfa / Selim Hastalıklar / Pıhtılaşma Hastalıkları / Dissemine İntravasküler Koagülasyon(DIC) / Dissemine İntravasküler Koagülasyona Nasıl Tanı Konulur?

Dissemine İntravasküler Koagülasyona Nasıl Tanı Konulur?

Doktorunuz tıbbi öykünüz, fizik muayene ve test sonuçlarına göre dissemine intravasküler koagülasyon (DIC) tanısı koyacaktır. Doktorunuz DIC durumunun altında yatan nedeni de arayacaktır.
 
Akut DIC acil tedavi gerektirir ve hemen tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir. Åžiddetli kanama ya da kan pıhtısına ait belirti ve semptomlarınız varsa, hemen acil servisi (112) arayınız.
 
Tıbbi Öykü ve Fizik Muayene

Doktorunuz DIC durumunu tetikleyecek güncel ya da geçirilmiş hastalık ya da durumunuz olup olmadığını soracaktır. Bu hastalık ve durumlar hakkında daha fazla bilgi için, "Dissemine İntravasküler Koagülasyonun Nedenleri Nelerdir?" maddesine bakınız.
 
Doktorunuz kan pıhtısı ve kanama ile ilgili belirti ve semptomları soracaktır. Kan pıhtıları ile iç ve dış kanamaya ilişkin belirti ve semptomları aramak için fizik muayene yapacaktır. Örneğin, doktorunuz dişetlerinizde kanamayı muayene edecektir.
 
Tanı Testleri

DIC tanısı için aşağıdaki kan testlerinden bir ya da daha fazlası kan hücrelerine ve pıhtılaşma sürecine bakmak için kullanılabilir. Bu testler için genellikle kolunuzdan olmak üzere bir kan damarınızdan az miktarda kan alınacaktır.
 
Tam Kan Sayımı ve Kan Yayması

Tam kan sayımı (CBC) kanınızda kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerin sayısını ölçer.
Trombositler kan pıhtılaşmasına yardımcı olan kan hücresi parçacıklarıdır. Kan damarı duvarındaki kesik ya da çatlakları kapatmak ve kanamayı durdurmak için bir araya gelirler. Anormal trombosit sayısı bir kanama bozukluğunun (yetersiz pıhtılaşma) ya da bir trombotik bozukluğun (çok fazla pıhtılaşma) belirtisi olabilir.
Kan yayması kırmızı kan hücrelerinin hasar görüp görmediğini ortaya çıkaran bir testtir.
 
Pıhtılaşma Faktörleri ve Pıhtılaşma Zamanı için Testler

Aşağıdaki testler kan pıhtılaşma sürecinde etkin olan proteinleri ve bunların bir kan pıhtısı oluşturmaları için gereken süreyi değerlendirmektedir.
 
-PT ve PTT testleri. Bu testler kan pıhtısı oluşumu içine kadar süre gerektiğini ölçer.
-Serum fibrinojen. Fibrinojen kan pıhtısını destekleyen bir proteindir. Bu test kanda ne kadar fibrinojen olduğunu ölçer.
-Fibrin degradasyonu. Kan pıhtısı çözündükten sonra kanda fibrin parçalanma ürünleri adı verilen maddeler kalır. Bu test kanda bu maddelerin miktarını ölçer. 

 

Bu sayfayı paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta Paylaş