Ana Sayfa / Selim Hastalıklar / Pıhtılaşma Hastalıkları / Faktör V Leiden Trombofilisi / Faktör V Leiden Trombofili Semptomları Nelerdir?

Faktör V Leiden Trombofili Semptomları Nelerdir?

Faktör V Leiden semptomları kişiler arasında değişiklik gösterir. F5 geni olan ve hiç tromboz gelişmeyen kişiler varken, diğerleri 30 yaşından önce tekrarlayan tromboz geçirir. Bu değişkenlik kişinin sahip olduğu F5 mutasyon sayısından, kan pıhtılaşması ile ilgili diğer gen değişikliklerin varlığından ve ameliyat, oral kontraseptif kullanımı ve gebelik gibi çevresel faktörlerden etkilenir.
 
Bazı Faktör V Leiden Semptomları:

-50 yaşından önce ilk DVT ya da PE geçirilmesi.
-Tekrarlayan DVT ya da PE geçirilmesi.
-Beyin ya da karaciğer gibi sıra dışı yerlerde venöz tromboz gelişmesi.
-Gebelik sırasında ya da hemen sonrasında DVT ya da PE geçirilmesi.
-İkinci ya da üçüncü trimesterde açıklanamayan gebelik kaybı öyküsüne sahip olunması.
-DVT ya da PE geçirilmesi ve güçlü bir aile venöz tromboembolizm öyküsü.
 
Oral kontraseptif haplar (OK) ve hormon replasman tedavisi (HRT) (menopoz sonrası kullanılan östrojen ve östrojen benzeri ilaçları içeren) gibi hormonların kullanılması DVT ve PE gelişme riskini artırır. OK kullanan sağlıklı kadınlar kullanmayan kadınlarla karşılaştırıldığında DVT ya da PE geliştirme riskleri 3-4 kat artmıştır.
 
Faktör V Leiden mutasyonu olup OK kullanan kadınların, Faktör V Leiden mutasyonu olmayan ve OK kullanmayan kadınlara göre DVT ya da PE geliştirme riskleri yaklaşık 35 kat artmıştır.

Benzer biçimde, HRT kullanan postmenopozal kadınlarda HRT kullanmayan kadınlara göre DVT ya da PE geliştirme riski 2-3 kat artmıştır ve Faktör V Leiden mutasyonu olup HRT tedavisi gören kadınlarda risk 15 kat fazladır.

Heterozigot Faktör V Leiden mutasyonu olan ve OK ya da HRT kullanmaya kararı verenler, tedavinin risk yarar değerlendirmesini yaparken bu istatistikleri dikkate almalıdır.

Faktör V Leiden trombofili tanısı nasıl konulur?

Venöz tromboz öykünüz ve/veya venöz tromboz aile öykünüz varsa doktorunuz trombofili tanısından şüphelenecektir. Bu tanı koagülasyon tarama testi adı verilen bir tarama testi ya da F5 geni genetik testi (DNA analizi) kullanılarak konulur.


 

Bu sayfayı paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta Paylaş