Ana Sayfa / Selim Hastalıklar / Anemiler / Hemolitik Anemi / Hemolitik Anemi Nasıl Tedavi Edilir?

Hemolitik Anemi Nasıl Tedavi Edilir?

Hemolitik anemi tedavisinde kan nakilleri, ilaçlar, plazmaferez, cerrahi girişimler, kan ve ilik kök hücre nakilleri ile yaşam tarzı değişiklikleri yer alır.
Durumları kötüleşmedikçe, hafif hemolitik anemisi olanların tedaviye gereksinimi olmayabilir. Åžiddetli hemolitik anemi ise genellikle sürekli tedavi gerektirir. Uygun şekilde tedavi edilmezse şiddetli hemolitik anemi ölümcül olabilir.
 
Tedavinin Amaçları
Hemolitik anemi tedavisinin amaçlarından bazıları:
  • Alyuvar yıkımının azaltılması ya da durdurulması
  • Alyuvar sayısını kabul edilebilir bir düzeyde tutulması
  • Altta yatan nedenin tedavi edilmesi
Tedavi hemolitik aneminin tipine, nedenine ve ağırlığına göre değişir. Doktorunuz ayrıca yaşınızı, genel sağlık durumunuzu ve tıbbi öykünüzü de göz önüne alacaktır.
Kalıtsal bir hemolitik aneminiz varsa bu, sürekli tedavi gerektirebilecek ve ömür boyu sürecek bir durum demektir. Edinsel bir hemolitik aneminiz varsa sebebi bulunup tedavi edildiğinde anemi yok olabilecek demektir.
 
Kan Nakilleri
Kan nakilleri ağır ve ölümcül tehlikesi olan hemolitik anemi tedavisinde uygulanır.
Kan nakli, sık uygulanan ve oldukça güvenli bir işlemdir. Toplardamarlarınızdan birinin içine kan verilir. Kan naklinde alıcı ile vericinin kanlarının uyuştuğundan emin olmak gerekir.
 
İlaçlar
İlaç tedavisi bazı hemolitik anemi tiplerinin, özellikle otoimmün hemolitik aneminin (AIHA) iyileştirilmesinde yararlı olabilir. Prednizon gibi kortikosteroid ilaçlar bağışıklık sisteminizin alyuvarlara karşı antikor üretimini sınırlayabilir veya önleyebilir.
Kortikosteroidlere yanıt vermediğiniz durumlarda doktorunuz bağışıklık sisteminizi baskılayacak başka ilaçlar yazabilir.
Ağır orak hücreli aneminiz varsa doktorunuz hidroksiüre adı verilen bir ilaç kullanmanızı önerebilir. Bu ilaç vücudunuzun yaptığı anormal hemoglobinli alyuvar sayısını azaltır. Ayrıca normal hemoglobinli alyuvar üretimini artırır.
 
Plazmaferez
Plazmaferez kandan antikorların uzaklaştırıldığı bir işlemdir. Bu işlem için bir iğneyle toplardamarınızdan kan alınır.
Antikorları içeren plazma kanın diğer kısımlarından ayrılır. Daha sonra kanın kalan kısmı ile bir vericiden (donörden) alınan plazma vücudunuza geri verilir.
Diğer immun hemolitik anemi tedavilerinin yarar sağlamadığı durumlarda bu tedavi yardımcı olabilir.
 
Cerrahi Müdahale
Hemolitik anemili bazı kişilerin dalaklarının cerrahi girişimle alınması gerekebilir. Dalak karın içinde yer alan bir organdır. Sağlıklı bir dalak enfeksiyonlarla mücadelede ve hasra görmüş kan hücrelerinin filtre edilmesinde rol oynar.
Büyümüş veya hastalanmış bir dalak normalden daha fazla alyuvarı ortadan kaldırarak anemiye yol açabilir. Dalağın alınmasıyla alyuvarların hızla yok edilmesi önlenebilir veya azaltılabilir.
 
Kan ve İlik Kök Hücre Nakli
Talasemiler gibi bazı tür hemolitik anemilerde kemik iliği yeteri sayıda sağlıklı alyuvar yapamaz. Bu hastalıkta, kemik iliğinin ürettiği alyuvarlar normal ömürlerini tamamlamadan yıkıma uğrar. Kan ve kök hücre nakilleri bu tip hemolitik anemilerin tedavisinde uygulanabilir.
Kan ve ilik kök hücre nakilleri, hasar gören kök hücrelerinin yerine başka bir kişiden (donör) sağlıklı kök hücrelerinin verilmesidir.
Kan nakline benzeyen bu nakil (transplantasyon) sırasında bağışlanan kök hücreleri damar yoluyla size aktarılır. Kök hücreleri vücudunuza girdiklerinde kemik iliğine ulaşarak yeni kan hücrelerini üretmeye başlarlar.
 
Yaşam Tarzında Değişiklikler
Soğuk antikorlu AIHA'nız varsa soğuk ortamlardan sakınmaya çalışın. Bu alyuvar yıkımının önlenmesine yardımcı olabilir. Ellerinizi, ayak parmaklarınızı ve kulaklarınızı soğuktan korumanız çok önemlidir.
Kendinizi korumak için şunları yapabilirsiniz:
  • Buzdolabından ya da buzluktan yiyecekleri alırken eldiven ya da bez kullanın.
  • Soğuk havalarda dışarı çıktığınızda şapka, eşarp ve manşetleri rahat ama kalın giysiler giyin.
  • Klimalı ortamlarda ısıyı çok azaltmayın veya sıcak tutan şeyler giyin.
  • Soğuk havada araba sürmeden önce arabanın içini ısıtın.
Glikoz 6 fosfat dehidrojenaz eksikliği ile doğan kişiler anemiyi tetikleyecek maddelerden uzak durabilir ve durmalıdır. Örneğin, fava, naftalin (güve ilacında bulunur) ve belli bazı ilaçlardan (doktorunuz size hangileri olduğunu açıklayacaktır) sakının.
  
Hemolitik Anemi Nasıl Önlenebilir?
Kalıtsal hemolitik anemi tipleri önlenemez. Bunlara bir istisna glikoz 6 fosfat dehidrojenaz (G6PD) eksikliğidir.
Glikoz 6 fosfat dehidrojenaz eksikliği ile doğmuşsanız bu durumu tetikleyen maddelerden sakınabilirsiniz. Örneğin, fava, naftalin (güve ilacında bulunur) ve belli bazı ilaçlardan (doktorunuz size hangileri olduğunu açıklayacaktır) sakının.
Edinsel hemolitik anemilerin bazı tipleri önlenebilir. Örneğin hemolitik anemiye neden olabilen kan nakli reaksiyonları önlenebilir. Bunun için alıcı kanı ile verici kanının kan grubu olarak dikkatlice eşleştirilmesi gerekir.
Hızlı ve uygun doğum öncesi bakım Rh uygunsuzluğu sorunlarından kaçınmanıza yardımcı olabilir. Gebe kadın ile bebeğinin kan grupları arasındaki bir farklılık bu duruma yol açar. Rh uygunsuzluğu anne karnındaki bebekte ya da yenidoğanda hemolitik anemiye yol açabilir.

 

Bu sayfayı paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta Paylaş