Kilo Kaybı

Kilo kaybı kanserli kişiler arasında yaygındır ve sıklıkla kanserin fark edilen ilk bulgusudur. Kanseri olan kişilerin %40 gibi büyük bir oranı tanı zamanında açıklanamayan kilo kaybı bildirmektedir ve ileri kanseri olan hastaların %80'ine yakınında kilo kaybı ve kaşeksi adı verilen genel “tükenme” hali görülür. Kilo kaybı solid tümörü (meme ve prostat kanseri gibi) olanlarda kan kanseri (lösemi ve lenfoma gibi) olanlara göre daha yaygındır.
 
Kilo kaybı yorgunluk, güçsüzlük, enerji kaybı ve günlük işleri yapamama ile ilişkilidir. Kaşeksi görülen kişiler sıklıkla tedaviyi de iyi bir şekilde sürdüremez ve daha yoğun semptomlar ortaya çıkar.
 
Nedenleri
Kilo kaybı sıklıkla bir kişinin yemeği kesmesi (anoreksi adı verilen) ile başlar. Kilo kaybının kanser ile ilişkili diğer nedenleri aşağıdakileri içerir:
 
·         İmmün sistem ve metabolizma değişiklikleri.
·         Bulantı ve kusma
·         Konstipasyon
·         Ağız yaraları
·         Yutma güçlüğü
·         Tat duyusu kaybı
·         Depresyon
 
Tedavi
Kanser ile ilişkili kilo kaybının kontrolü kanseri olan kişinin rahatı ve kendini iyi hissetmesi açısından önemlidir. Aşağıdaki öneriler yardımcı olabilir:
 
·         Gıda tüketimini günde yaklaşık 450 kalori artırmak.
·         Baş ve boyun ya da özofagus kanserleri olan kişilerde yardımcı olabilen bir yöntem olarak doktordan gıdaların bir tüp aracılığıyla doğrudan mideye alınması yöntemini istemek.
·         Kanser tedavisi öncesinde hafif öğünler yemek ve gıdalardan tiksinmeyi (hoşlanmamayı) önlemek için proteinden zengin gıdalardan kaçınmak.
Kişinin düzelmesinin beklendiği ve kısa süreli beslenme desteğinin gerekli olduğu durumlar dışında besinlerin bir intravenöz (IV) tüp ile verilmesi genellikle önerilmez.
Doktorlar aşağıdaki ilaçları önerebilir
·         Megestrol asetat iştahı artıran, kilo artışına yardımcı olan ve kişinin iyilik halini artıran bir progesteron hormonudur.
·         Steroid ilaçları kişinin iştahını artırabilir; kişinin iyilik halini olumlu etkiler; bulantı, güçsüzlük ya da ağrıya yardımcı olabilir. Steroidler ciddi yan etkiler nedeniyle birkaç haftadan daha uzun kullanılmamalıdır.
·         Metoklopramid erken doymayı (yemeden tokluk hissetmek) önleyebilir.
·         Pankreatik enzim replasmanı (lipaz) vücudun yağı emmesine yardımcı olur.

 

Bu sayfayı paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta Paylaş