Pernisiyoz Anemi Tanısı Nasıl Konur?
Doktorunuz tıbbi ve aile öykünüze, fizik muayene ve test sonuçlarına göre pernisiyoz anemi tanısı koyacaktır.
Doktorunuz, bu durumun intrensek faktör eksikliğine mi yoksa başka bir nedene mi bağlı olduğunu araştıracaktır. Uygun şekilde tedavi edilebilmesi için, durumun ne kadar ağır olduğunu ve sebebini bulmaya çalışacaktır.
Tanı Sürecinde Yer Alan Uzmanlar
Aile hekimi, dahiliye uzmanı ya da çocuk doktoru gibi birinci basamak hizmet sunan doktorlar pernisiyoz anemi tanısı koymada ve tedavisinde yardımcı olabilirler. Diğer branşlardaki doktorlar da süreçte yer alabilir, bunlar arasında:
Tıbbi Öyküler ve Aile Öyküleri
Doktorunuz bulgu ve belirtilerinizle ilgili olarak size sorular sorabilir: Doktorunuz şunları sorabilir:
Fizik Muayene
Fizik muayene sırasında doktorunuz deri renginin soluk veya sarımsı olup olmadığını ve karaciğerde büyüme olup olmadığını kontrol edecektir. Hızlı kalp atışı veya kalpte üfürüm bulunup bulunmadığını anlamak için kalbinizi dinleyebilir
Doktorunuz ayrıca sinir hasarı bulgularını kontrol edecektir. Kaslarınızın, gözlerinizin, duyularınızın ve reflekslerinizin iyi çalışıp çalışmadığına da bakacaktır. Doktorunuz zihinsel durumunuzu, koordinasyonunuzu ve yürüyüşünüzü kontrol etmek için de sorular sorup testler uygulayabilir.
Tanı Testleri ve İşlemleri
Kan testleri ve işlemleri pernisiyoz anemi tanısında ve sebebinin anlaşılmasında yararlı olabilir.
Tam Kan Sayımı
Genellikle, aneminin pek çok tipinin tanısında ilk yapılan test tam kan sayımıdır (CBC/TKS/hemogram olarak da adlandırılır) . Hemogramda kanınızın bir çok bölümü ölçülür. Bu test için genellikle kolunuzdan olmak üzere bir damarınıza iğneyle girilerek az miktarda kan alınacaktır.
Bu test hemoglobin ve hematokrit değerlerinizi ölçer. Hemoglobin, vücuda oksijen taşıyan ve alyuvarlarda bulunan demirden zengin proteindir. Hemotokrit alyuvarların kandaki hacimsel oranını belirten bir ölçüdür. Hemoglobinin veya hemotokritin düşük olması anemi belirtisidir.
Bu ölçümlerin normal değerleri ırka ve popülasyona bağlı olarak değişiklik gösterir. Doktorunuz test sonuçlarını size açıklayabilir.
Hemogramda ayrıca kanınızdaki alyuvarların, akyuvarların ve plateletlerin (trombositlerin) sayısına da bakılır. Anormal sonuçlar anemi, başka bir kan hastalığı, enfeksiyon veya başka bir durumun habercisi olabilir.
Hemogramda alyuvarların ortalama korpüsküler hacmine (MCV) de bakılır. MCV, alyuvarlarınızın ortalama büyüklüğünün bir ölçütüdür. Bu ölçüm aneminizin sebebi hakkında bir ipucu verebilir. Pernisiyoz anemide alyuvarlar normalden büyüktürler (makrositiktirler).
Diğer Kan Testleri
Hemogram sonucunuz anemi olduğunu gösteriyorsa, aneminizin tipini araştırmak için diğer bazı testleri de yaptırmanız gerekebilir.
Retikülosit sayımı kanınızdaki genç alyuvarların miktarını ölçer. Bu test kemik iliğinin doğru hızda alyuvar üretip üretmediğini gösterir. Pernisiyoz anemili kişilerde retikülosit sayısı düşüktür.
Serum folat, demir ve demir bağlama kapasitesi testleri de sizde pernisiyoz anemi ya da başka bir tip anemi bulunup bulunmadığını göstermede yararlı olabilir.
Doktorunuz aşağıdaki durumları araştırmak için başka kan testlerinin yapılmasını da isteyebilir:
Kemik İliği Testleri
Kemik iliği testleri kemik iliğinizin sağlıklı olup olmadığını ve yeterli alyuvar üretip üretmediğini gösterir. İki türlü kemik iliği testi vardır: aspirasyon ve biyopsi.
Aspirasyon işleminde doktorunuz bir iğneyle kemik iliğinizden az bir miktar sıvı alır. Biyopsi için doktorunuz bir iğne ile kemik iliğinizden küçük bir miktar doku alır. Bu doku örneği daha sonra mikroskop altında incelenir.
Pernisiyoz anemide alyuvarlar normalden büyüktürler (makrositiktirler). |