Ana Sayfa / Selim Hastalıklar / Pıhtılaşma Hastalıkları / Trombositemi ve Trombositoz / Trombositemi ve Trombositoz Hakkında Bilinmesi Gerekenler / Trombositemi ve Trombositozun Bulgu ve Belirtileri Nelerdir?
Trombositemi ve Trombositozun Bulgu ve Belirtileri Nelerdir?
Trombositemi veya Trombositozlu pek çok kişide hiçbir bulgu ve belirti yoktur. Bu durumlar sıklıkla yalnızca rutin kan testleri sonrası saptanabilir.
Primer trombositemili kişilerde ciddi bulgu ve belirti bulunma olasılığı sekonder trombositozlu kişilere göre daha fazladır.
Primer Trombositemi
Sıklıkla, primer trombositemi bulgu ve belirtilerine sahip olan kişilerde primer trombositeminin sadece hafif şekli bulunur. En sık rastlanan bulgu ve belirtiler kan pıhtılarına ve kanamaya bağlıdır. Bunlar arasında halsizlik, kanama, baş ağrısı ile ellerde ve ayaklarda uyuşukluk hissi sayılabilir.
Kan Pıhtıları
Primer trombositemide kan pıhtıları en çok beyinde, ellerde ve ayaklarda oluşur. Yine de pıhtılar kalp ve bağırsaklar da dahil, vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.
Beyindeki kan pıhtıları primer trombositemili kişilerdeki belirtilerin yüzde 25'ine neden olur. Sık görülen belirtiler kronik (süregelen) baş ağrısı ve baş dönmesidir. İleri olgularda inme gelişebilir.
El ve ayaklardaki minik kan damarlarının içinde oluşan pıhtılar kızarıklığa ve uyuşmalara neden olur. Bu da en çok avuç içlerinde ve ayak tabanlarında duyumsanan yoğun yanma hissi ile zonklamaya yol açar.
Kan pıhtılarının diğer bulgu ve belirtileri arasında şunlar bulunur:
Plasentada oluşan kan pıhtıları primer trombositemili hamile kadınların yarısında ölü doğuma ya da düşüğe nende olur.
Primer trombositemi veya sekonder trombositozlu olup doğum kontrol hapı kullanan kadınlar kan pıhtıları açısından yükske risk altındadırlar.
Kan pıhtıları başka durum ve faktörlerle de ilintili olabilir. Yaş (60'ını geçmiş olma), önceden kan pıhtısı öyküsünün olması, diyabet, yüksek tansiyon ve sigara kullanımı kan pıhtılaşması riskinizi artırır.
Kanama
Kanama oluştuğunda, en çok kanda mikrolitrede 1 milyondan fazla platelet sayımına sahip olan kişileri etkiler. Kanama bulguları arasında burun kanamaları, deride çürükler, ağızda ya da dişetlerinde kanama veya dışkıda kan bulunmasıdır.
Her ne kadar kanama düşük platelet sayısı ile ilintili olsa da yüksek sayıda plateletlere sahip olan kişilerde de oluşabilir. Trombositemi veya trombositozda oluşan kan pıhtıları vücudunuzun plateletlerini tüketebilir. Bu da kan damarlarının duvarlarında oluşacak kesi ve yırtıkların kapatılması için yeteri kadar plateletin kalmadığı anlamına gelir.
Çok yüksek platelet sayısına sahip kişilerde görülen kanamanın diğer bir nedeni de von Willebrand Hastalığı adı verilen durumdur. Bu durum kan pıhtılaşma sürecini etkiler.
Nadir görülen primer trombositemi olgularında (yüzde 2 den az), bozuk kemik iliği hücreleri bir çeşit lösemiye neden olurlar. Lösemi kan hücrelerinin kanseridir.
Sekonder Trombositoz
Sekonder trombositozlu kişilerde kan pıhtısı ve kanama riskli daha azdır. Bunun nedeni platelet sayımlarının primer trombositemideki kadar yüksek olamamasıdır. Ayrıca, primer trombositeminin aksine plateletler de genellikle normaldir.
Bununla birlikte, sekonder trombositozlu bir kişi yatak istirahatındaysa veya aterosklerozu varsa kan pıhtısı ve kanama açısından artmış risk altındadır. |