Trombositopeni ile Yaşamak

Trombositopeniniz varsa kanama bulgu ve belirtilerine dikkat edin. Bu bulgu ve belirtileri derhal doktorunuza bildirmelisiniz.
 
Belirtiler aniden oluşabileceği gibi zamanla da ortaya çıkabilir. Ağır trombositopeni vücudun hemen hemen her yerinde kanamaya neden olabilir. Bu acil bir tıbbi durum olup derhal tedavi edilmelidir.
 
Trombositopeni ile beraber görülen sağlık sorunlarını önlemek için bazı tedbirler alabilirsiniz. Aldığınız ilaçlara dikkat edin, yaralanmalardan sakının ve ateş ya da enfeksiyona ait başka bulgu veya belirtiler oluşursa doktorunuzla bağlantı kurun.
 
İlaçlar
Plateletlerinizi etkileyen ve kanama riskinizi artıran ilaçları almaktan kaçının. Bunlara iki örnek aspirin ve ibuprofendir. Bu ilaçlar kanınızı çok fazla sulandırabilir. Reçetesiz satılan ilaçları kullanırken dikkatli olun, pek çoğu aspirin veya ibuprofen içermektedir.
Reçetesiz satılanlar, vitaminler, takviyeler ve bitkisel olanlar da dahil olmak üzere, doktorunuza almakta olduğunuz tüm ilaçları söyleyiniz.
 
Yaralanmalar
Berelere ve kanamaya neden olabilecek yaralanmalardan sakının. Boks, futbol ya da karate gibi temas gerektiren sporlara katılmayın. Bu tür sporlar kanamaya neden olan yaralanmalara yol açabilir.
 
Kayak veya ata binme gibi diğer sporlar da kanamaya neden olan yaralanma riskini artırır. Doktorunuza hangi fizik aktivitelerin sizin için güvenli olduğunu sorun.
 
Araç sürerken emniyet kemerini takmak, bıçakla veya diğer aletlerle çalışırken koruyucu eldiven kullanmak gibi güvenlik önlemlerini daima alın.
 
Çocuğunuzda trombositopeni varsa özellikle yaralanmalardan, beyin kanamasına neden olabilecek kafa yaralanmalarından korumaya çalışın. Çocuğunuzun aktivitelerinde kısıtlamaya girmeniz gerekip gerekmediğini çocuk doktorunuza sorun.
 
Enfeksiyon
Dalağınız alınmışsa, bazı tür enfeksiyonlara yakalanma olasılığınız artabilir. Ateş ya da enfeksiyona ait başka bulgu veya belirtilere karşı dikkatli olun ve bunlar oluşursa derhal doktorunuza bildirin. Dalağı alınan kişiler belli enfeksiyonları önlemek için aşılanmaya gereksinim duyabilirler.
 
Temel Noktalar
  • Trombositopeni kanınızda platelet adı verilen hücre parçacıklarının normalden daha az sayıda bulunması durumudur. Plateletler kanda hareket ederler ve bir kan damarı hasar gördüğünde oluşabilecek kanamayı durdurmak için birbirlerine yapışarak pıhtı oluştururlar.
  • Kanınızdaki platelet sayısı azsa hafif ya da ciddi kanamalar oluşabilir. Bu kanama vücut içine (iç kanama) ya da derinin altında veya deriden dışarı (dış kanama) şeklinde olabilir.
  • Normal platelet sayısı bir mikrolitre kanda 150,000 ile 450,000 arasında değişir. Bu sayının mikrolitrede 150.000 olması normalden düşük demektir. Ancak platelet sayımı çok düşmeden (mikrolitrede 10.000 veya 20.000 gibi) ciddi kanama riski oluşmaz. Bazen platelet sayısı 50.000'in altındayken daha hafif kanama oluşabilir.
  • Genel olarak, düşük platelet sayımı aşağıdaki nedenlerden biri ya da daha fazlasına bağlı olarak gelişir:
    • Kemik iliğinin yeterince platelet yapmaması.
    • Kemik iliğinde yeterince platelet üretimi olmasına karşın vücudun bunları yok etmesi ya da kullanıp tüketmesi.
    • Dalağın aşırı miktarda plateleti tutması. Dalak, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına ve istenmeyen hücre artıklarının uzaklaştırılmasına yardımcı olan bir organdır.
  • Trombositopenide görülen başlıca bulgu ve belirtilere hafiften ağıra dek değişen kanamalar neden olur. Bulgu ve belirtiler aniden oluşabileceği gibi zamanla da ortaya çıkabilir. Hafif trombositopenide sıklıkla bulgu veya belirti görülmez.
  • Doktorunuz trombositopeni tanısını tıbbi öykünüze, muayenenize ve test sonuçlarına göre koyacaktır.
  • Tedavi, trombositopeninin nedenine ve şiddetine bağlıdır. Altta yatan nedeni tedavi edildiğinde trombositopeni genellikle düzelir. Ciddi olgularda ilaç kullanımı, kan veya platelet nakilleri veya splenektomi (dalağın çıkarılması) gerekebilir.
  • Trombositopeni genellikle önlenemez. Ancak bu durumla beraber görülen sağlık sorunlarını önlemek için bazı tedbirler alabilirsiniz. Alkol almaktan sakının. Geçmişte platelet sayımınızı düşüren ilaçlardan sakının. Plateletlerinizi etkileyen ve kanama riskinizi artıran ilaçlara dikkat edin. Doktorunuzla plateletlerinizi etkileyebilecek virüslere karşı aşılanma konusunu görüşün.
  • Trombositopeniniz varsa kanama bulgu ve belirtilerine dikkat edin. Bu bulgu ve belirtileri derhal doktorunuza bildirmelisiniz. Aldığınız ilaçlara dikkat edin, yaralanmalardan sakının ve ateş ya da enfeksiyona ait başka bulgular oluşursa doktorunuzla bağlantı kurun.
  • Trombositopeni, özellikle kanama şiddetliyse veya beyinde oluşursa ölümcül olabilir. Ancak, trombositopenili kişilerde düşük platelet sayımının nedeni bulunur ve tedavi edilirse genel gidişat iyidir.
  • Trombositopeniniz varsa klinik araştırmalarda yer almak sizin için yararlı olabilir. Klinik çalışmalar çeşitli hastalık ve durumların önlenmesi, tanısı ya da tedavisi için yeni yolları denemektedir. Trombositopeni ile ilgili klinik araştırmalar hakkında daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşun.


Bu sayfayı paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta Paylaş