Trombositopeni Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, trombositopeninin nedenine ve şiddetine bağlıdır. Tedavinin başlıca amacı kanamaya bağlı ölümü ve sakatlıkları önlemektir.
 
Trombositopeni hafifse tedavi gerekmeyebilir. Tamamen normal bir platelet sayımı şiddetli kesi ve kazalarda bile kanamayı durdurmayabilir.
 
Altta yatan nedeni tedavi edildiğinde trombositopeni genellikle düzelir. Trombositopeninin kalıtsal olarak geçtiği kişiler genellikle tedaviye gereksinim duymazlar.
 
Herhangi bir ilaca karşı oluşan reaksiyon platelet sayısında düşmeye neden olmuşsa doktorunuz başka bir ilaç yazabilir. Çoğu kişi ilaç kesildikten sonra düzelir. Heparine bağlı oluşmuş trombositopeni (HIT) de ise heparinin kesilmesi yeterli değildir. Sıklıkla kanın pıhtılaşmasını önleyecek başla bir ilaca gereksinimiz olacaktır.
 
Bağışıklık sisteminiz platelet sayısında düşmeye neden olmuşsa doktorunuz bağışıklık sistemini baskılayacak ilaçlar yazabilir.
 
Åžiddetli Trombositopeni
Trombositopeniniz ağırsa doktorunuz ilaç tedavisi düzenleyebilir, kan veya platelet nakli yapabilir veya dalağın alınmasını önerebilir.
 
İlaçlar
Doktorunuz kısaca steroid de denen kortikosteroid türü ilaçlar yazabilir. Steroidler platelet yıkımını yavaşlatabilir. Bu ilaçlar damar yoluyla veya ağızdan verilebilir. Bu tip ilaçlara bir örnek prednizondur.
Trombositopeni tedavisinde kullanılan steroidler, bazı sporcular tarafından doping amaçlı alınan yasa dışı steroidlerden farklıdır.
Doktorunuz vücudunuzun daha fazla platelet yapmasına yardımcı olmak için immunoglobulin yazabilir. Bu ilaç toplardamardan verilir. Doktorunuz vücudunuzun daha fazla platelet yapmasına yardımcı olmak için romiplostim gibi başka ilaçlar da yazabilir. Bu ilaç deri altına enjeksiyonla verilir.
 
Kan veya Platelet Nakilleri
Kan veya platelet nakilleri aktif kanaması olan ya da kanama riskinin yüksek olduğu kişilerde uygulanır. Bu işlem sırasında kan damarlarınızdan birine toplardamar içi (IV/intravenöz) iğneyle girilir. Bu şekilde size sağlıklı kan veya plateletler verilmiş olur.
Bu işlemle ilgili daha fazla bilgi için Hastalıklar ve Durumlar İndeksinde Kan Nakli yazısına bakın.
 
Splenektomi (Dalağın Alınması)
Splenektomi dalağın çıkarılması ameliyatıdır.  Bu ameliyat ilaçlar işe yaramadığında uygulanabilir. Bu ameliyat en çok idiyopatik trombositopenik purpurası (ITP) olan yetişkinlerde uygulanır. Ancak yine de, tedavinin ilk basamağını ilaçlar oluşturur.
 
Trombositopeni Nasıl Önlenebilir?
Trombositopeninin önlenip önlenemeyeceği altta yatan özel nedene bağlıdır. Genellikle bu durum önlenemez. Ancak bu durumla beraber görülen sağlık sorunlarını önlemek için bazı tedbirler alabilirsiniz.
 
  • Fazla alkol almaktan sakının. Alkol platelet üretimini yavaşlatır.
  • Toksik kimyasallarla temastan kaçının. Böcek ilaçları, arsenik ve benzen gibi toksik kimyasallar platelet üretimini yavaşlatabilir.
  • Geçmişte platelet sayımınızı düşürdüğünü bildiğiniz ilaçlardan sakının.
  • Plateletlerinizi etkileyen ve kanama riskinizi artıran ilaçlara dikkat edin. Bunlara iki örnek aspirin ve ibuprofendir. Bu ilaçlar kanınızı çok fazla sulandırabilir.
  • Doktorunuzla plateletlerinizi etkileyebilecek virüslere karşı aşılanma konusunu görüşün. Kabakulak, kızamık, kızamıkçık ve suçiçeği için aşılara gerek duyabilirsiniz. Bu virüsler için çocuğunuzu da aşılatmak isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun doktoruyla bu aşılar ile ilgili olarak konuşun.


Bu sayfayı paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta Paylaş