Trombositopeni Nedir?

Trombositopeni kanınızda platelet adı verilen hücre parçacıklarının normalden daha az sayıda bulunması durumudur.
Plateletler kemik iliğinizde diğer kan hücreleriyle birlikte yapılırlar. Plateletler kanda hareket ederler ve bir kan damarı hasar gördüğünde oluşabilecek kanamayı durdurmak için birbirlerine yapışarak pıhtı oluştururlar. Plateletlere aynı zamanda trombosit adı da verilir, çünkü kan pıhtısına trombus da denir.
 
Genel Özet
Kanınızda çok az platelet varsa hafif ya da ciddi kanamalar oluşabilir. Bu kanama vücut içine (iç kanama) ya da derinin altında veya deriden dışarı (dış kanama) şeklinde olabilir.
Normal platelet sayısı bir mikrolitre kanda 150,000 ile 450,000 arasında değişir. Bu sayının mikrolitrede 150.000 olması normalden düşük demektir. Ancak platelet sayımı çok düşmeden (mikrolitrede 10.000 veya 20.000 gibi) ciddi kanama riski oluşmaz. Bazen platelet sayısı 50.000'in altındayken daha hafif kanama oluşabilir.
Pek çok faktör platelet sayımının düşük olmasına neden olabilir, bunlar arasında;
  • Kemik iliğinin yeterince platelet yapmaması.
  • Kemik iliğinde yeterince platelet üretimi olmasına karşın vücudun bunları yok etmesi ya da kullanıp tüketmesi.
  • Dalağın aşırı miktarda plateleti tutması. Dalak normalde vücuttaki plateletlerin yaklaşık üçte birini depolayan bir organdır. Vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına ve istenmeyen hücre artıklarının uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
  • Yukarıdaki faktörlerin birden fazlasının bir arada görülmesi
Trombositopeninin ne kadar uzun süreceği altta yatan nedene bağlıdır. Bu, günler ya da yıllar sürebilir.
Bu durumun tedavisi de sebebe ve şiddetine bağlıdır. Hafif trombositopeni genellikle tedavi gerektirmez. Bu durum sizde ciddi kanamaya neden olur ya da kanama riskini artırırsa ilaç tedavisi veya kan veya platelet nakli gerekebilir. Nadiren, dalağın alınması da gerekebilir.
 
Genel Görünüm
Trombositopeni, özellikle kanama şiddetliyse veya beyinde oluşursa ölümcül olabilir. Ancak, genelde trombositopenili kişilerde düşük platelet sayımının nedeni bulunur ve tedavi edilirse genel gidişat iyidir. 


 

Bu sayfayı paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta Paylaş