Ana Sayfa / Selim Hastalıklar / Pıhtılaşma Hastalıkları / Trombositopeni / Trombositopeni Hakkında Bilinmesi Gerekenler / Trombositopeni Tanısı Nasıl Konur?
Trombositopeni Tanısı Nasıl Konur?
Doktorunuz trombositopeni tanısını tıbbi öykünüze, muayenenize ve test sonuçlarına göre koyacaktır. Sizinle bu süreçte bir hematolog da ilgilenebilir. Bu doktor kan hastalıkları ve bozukluklarının tanı ve tedavisi konusunda uzmanlaşmıştır.
Trombositopeni tanısı konduktan sonra doktorunuz nedenini araştırmaya başlayacaktır.
Tıbbi Öykü
Doktorunuz size plateletlerinizi etkileyebilecek faktörler hakkında sorular sorabilir. Bu sorulara örnek olarak:
Fizik Muayene Doktorunuz derideki berelenmeler veya noktasal kanamalar gibi kanama ile ilgili bulgu ve belirtileri araştırmak için sizi muayene edecektir. Dalak veya karaciğer büyümesi olup olmadığına bakmak için karnınızı muayene edecektir. Ayrıca ateş gibi enfeksiyon bulguları olup olmadığına da bakacaktır.
Tanı Testleri
Doktorunuz düşük platelet sayımının tanısını koymaya yardımcı olmak için aşağıdaki testlerin yapılmasını önerebilir: Kan testleri hakkında daha fazla bilgi için Hastalıklar ve Durumlar İndeksindeki Kan Testleri yazısına bakın.
Tam Kan Sayımı
Tam kan sayımı (CBC) kanınızda alyuvar (kırmızı kan hücreleri), akyuvar (beyaz kan hücreleri) ve plateletlerin (trombositlerin) düzeyini ölçer. Bu test için genellikle kolunuzdan olmak üzere bir kan damarınızdan az miktarda kan alınacaktır.
Trombositopeniniz varsa bu test sonucunda platelet sayımınız düşük çıkacaktır.
Kan Yayması
Kan yayması mikroskop altında plateletlerinizin görünümünü bir mikroskop kullanarak kontrol etmek için yapılır. Bu test için genellikle kolunuzdan olmak üzere bir kan damarınızdan az miktarda kan alınacaktır.
Kemik İliği Testleri
Kemik iliği testleri kemik iliğinizin sağlıklı olup olmadığını gösterir. Plateletlerin de dahil olduğu kan hücreleri kemik iliğinde yapılırlar. İki türlü kemik iliği testi vardır: aspirasyon ve biyopsi.
Kemik iliği aspirasyonu kemik iliğinizin neden yeteri kadar kan hücresi üretmediğini araştırmak için yapılır. Bu testte doktorunuz bir iğneyle kemik iliğinizden az bir miktar sıvı alır. Bu örnek hatalı hücrelerin olup olmadığını anlamak için bir mikroskop altında incelenir.
Kemik iliği biyopsisi sıklıkla aspirasyonda hemen sonra uygulanır. Bu test için doktorunuz bir iğne ile kemik iliğinizden küçük bir miktar doku alır. Alınan bu doku kemik iliğindeki hücrelerin sayısının ve tiplerinin araştırılması için incelenir.
Diğer Testler
Bir kanama sorunundan şüpheleniliyorsa başka kan testlerini yaptırmanız gerekebilir. Örneğin, doktorunuz kanınızın normal şekilde pıhtılaşıp pıhtılaşmadığını anlamak için PT ve PTT testlerini yaptırmanızı isteyebilir.
Doktorunuz ayrıca dalağınızı kontrol etmek için ultrason da isteyebilir. Ultrason dalağınızı görüntülemek için ses dalgaları kullanır. Bu da doktorunuzun dalağınızda büyüme olup olmadığına bakmasına olanak tanır. |