Ana Sayfa / Kanserler / Myeloma / Myeloma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Myeloma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Miyelom, kemik iliÄŸindeki plazma hücrelerinin kanseridir.
Miyeloma hastalarının yaklaşık %90’ında tanı anında birden fazla bölgeyi tutan hastalık mevcuttur; zaman zaman hastalık en yaygın formu olan “multipl miyeloma” ile adlandırılır. Hastalığın farklı dağılımlarına sahip hastalarda miyelomayı tanımlamak amacıyla diger çeÅŸitli terimler kullanılır.
 
Bu terimler “soliter miyeloma” (tek bir bölgede belirgin), “lokalize miyeloma” (birkaç komÅŸu sitede belirgin) veya “ekstramedullar miyeloma”dır (kemik iliÄŸi dışında, deri, kas veya akciÄŸer gibi bir doku tutulumu). Monoklonal plazma hücrelerinin oluÅŸturduÄŸu lokalize tümör “plazmasitoma” olarak adlandırılır. Kemik iliÄŸi dışında geliÅŸen plazmasitoma “ekstramedullarplazmasitoma” olarak adlandırılır.

 
Soliter plazmasitoma tanısı alan hastaların çoÄŸunda miyeloma geliÅŸmez ve mükemmel bir prognoz gösterirler.

Bazı hastalarda çok yavaÅŸ geliÅŸim gösteren ve genellikle “sessiz miyeloma” olarak adlandırılan miyeloma vardır.
 
Miyeloma “asemptomatik” veya “semptomatik” olarak da tanımlanabilir.
Asemptomatik miyeloma” terimi hastalığın mevcut olduÄŸu ancak hastalıkla iliÅŸkili semptomların olmadığı anlamına gelmektedir.
 
Semptomatik miyelomalı” hastalarda hastalıkla birlikte anemi, kan kalsiyum seviyesinde artış, böbrek hasarı, kemik hastalığı veya sık enfeksiyonlar gibi miyelomayla iliÅŸkili sorunlar vardır. Hastalığın tipinin tanımlanması doktorun hasta için en uygun tedaviyi tavsiye
etmesini saÄŸlar. Bazı hastalarda, özellikle yavaÅŸ geliÅŸen miyeloması olan ancak semptom görülmeyen hastalarda acil tedavi gerekli olmayabilir. Bu bireylerin bazılarında herhangi bir semptom ortaya çıkana kadar biraz zaman geçebilir.
 

 
                   Åžekil : myeloma hücresi

 

    Bu sayfayı paylaşabilirsiniz:
    Facebook'ta PaylaÅŸ